Geen heden zonder verleden. De kazen zijn opgegroeid in de kop van Noord Holland (West Friesland) en hebben dus in hun genen de daar heersende volksaard opgenomen. Net als de liefde voor het bijzondere licht, de weidsheid, de wijze van met elkaar omgaan.
Hieronder een stukje van het verleden. Zowel de geschiedenis als de geografie. We verwijzen daarbij veelvuldig naar andere informatie die via internet beschikbaar is.
Broek op Langedijk ligt ca
Die Westfriese Omringdijk werd ca 1320 gesloten en maakte van Westfriesland een eiland omsloten door rivieren en meren. Dat waren:
- aan de westkant de Rekere en de Zijpe
- aan de zuidkant de Beemster en Schermer
- aan de Oostkant de Zuiderzee (veel eerder de Almere)
- aan de noordkant de Zijpe
Veel meer over de geschiedenis van de omringdijk is te lezen op de website http://www.westfrieseomringdijk.nl/index.cfm?art_id=8 (ik heb door gelinked naar een onderdeel van de site)
Binnen het Geestmerambacht (kaart hieronder) waren een aantal meren die tussen 1500 en 1700 zijn drooggelegd. Er zijn deskundigen die zeggen dat de droogmaking van deze polders een oefening was waarbij kennis werd opgedaan voor de droogmaking van o.a. de Beemster. De windwatermolen zou een Nederlandse vinding zijn van Floris van Alkemade en Jan Grietenz, Alkmaar ca 1408. [bron: Gens Nostra 2005 pg 576]
Door te klikken op de naastliggende kaart krijgt u meer details te zien.
Het overzicht van de jaren waarin de polders in het Geestmerambacht (Geestmannerambacht) en andere meren in Noord Holland zijn drooggelegd kun je vinden door op de link te klikken. Ook kun je dan een tekening opvragen.